tiistai 7. lokakuuta 2014

Katja Kallio: Säkenöivät hetket

Nyt siis vihdoin esittelyyn vielä se toinen kirja, jonka työssäoloaikanani luin. Tarina sen takana on sinällään mielenkiintoinen, että siihen liittyi käynti itsepalvelukirjastossa ensimmäistä kertaa. Kirjastokortti lukijaan ja tunnusluku, niin pääsi sisään kirjastoon, vaikkei virkailijaa ollut paikalla. Siellä sitten katselin ja pohdiskelin, minkä kirjan oikein lainaisin. Palautetuista kirjoista silmiini osui Katja Kallion Säkenöivät hetket. Olin aiemmin lukenut Kallion Sooloilua-kirjan, josta pidin kovasti. Niinpä tämä kirjailijan tuoreempi teos tarttui mukaani.

Säkenöivät hetket on historiallinen romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkupuoliskolle. Se sisältää useamman aikakerroksen, joka kuvaa äidin ja tyttären suhdetta kahdessa sukupolvessa. Tapahtumat lähtevät liikkeelle vuodesta 1914, jolloin Elly ja Inga Troberg lomailevat hotelli Bellevuessa, Hangossa. Myöhemmin siirrytään ajassa eteenpäin vuoteen 1935 ja siitä muutamia vuosia eteenpäin, jolloin Ellyllä on oma perhe, ja erityisesti hänen suhdettaan Beata-tyttäreen tarkastellaan. Sukupolvien myötä periytyvät kuitenkin eteenpäin myös menneisyyden taakat. Yhteisymmärryksen ja anteeksiannon löytäminen on vaikeaa. Lopulta erehdysten ja ikävän jälkeen pilkistää kuitenkin toivo eheytymisestä ja solmujen aukeamisesta.

Katja Kallio käsittelee samoja teemoja kuin Sooloilua-teoksessakin, erityisesti sukupolvien välistä kuilua, mutta myös niitä yhdistäviä siteitä, jotka löytyvät yllättävistäkin paikoista. Tämän Kallio  myös osaa ja punoo myös tässä kirjassa hienon tarinan, jossa ihmisten rikkinäisyys ja erehtyväisyys ohjaa tapahtumia odottamattomiin suuntiin, jotka kuitenkin kuuluvat meidän kaikkien elämään. Ystävyys näyttäytyy kirjassa särkyvänä, mutta perheestä ei koskaan voi täysin irrottautua, sillä sekä biologinen että henkinen perintö, ja osittain fyysinenkin, kulkee aina mukana. Kallio on myös taitava sanankäänteissään ja kirjassa onkin paljon filosofista pohdintaa, joka saa usein runollisen muodon. 

Hyvää esimakua Katja Kallion kirjalliseen tyyliin antaa tänä syksynä Mtv3:lla alkanut kirjailijan käsikirjoittama sarja Kiiltokuvia. Olen sitä itsekin seurannut ja ihan tykännyt. Kannattaa kurkata. Sarja löytyy Katsomo-palvelusta, tästä osoitteesta: http://www.katsomo.fi/?treeId=33005080

2 kommenttia:

  1. Oon kyllä hieman kade, kun jaksat niin fiiniä historiallisia romaaneja yms. lukea kaikkien opintojes ohella. Itellä Espanjan matkalla iski lukuinnostus, mutta sillonkin luin kaks hauskaa hömpänpömppä kirjaa, joita voin kyllä suositella: Sophie Kinsella - Wedding Night ja Bridget Jones - Mad about the boy - hauskoja oli! Ite pitkään pitänyt lukea Markus Zusakin Kirjavaras, mutta kun ei ole saanut aikaseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli toikin kirja enemmän sellasta hömppää kuin oikeesti historiallinen romaani. Keskittyi siis enimmäkseen henkilöiden välisiin suhteisiin ja itse mennyt aika oli sitten enemmän vaan se tausta ja miljöö. Itekkin oon lisänny tuon Wedding Nightin lukulistalle ja kuulostaa noi muutkin hauskoilta.

      Poista