tiistai 4. joulukuuta 2012

4. Torttutaikinaa

Torttutaikina on hieno keksintö. En itse ole niinkään joulutorttujen ystävä, koska en juurikaan välitä luumuhillosta sen päällä. Taikinasta kuitenkin pidän, ja siksi äiti yhä vieläkin paistaa minulle muutaman täytteettömän tortun joulun alla. Taikina on kuitenkin siitä hienoa, että se on halpaa ja siitä voi tehdä paljon muuta varsin vähillä aineksilla.

Itse teen usein yksinkertaisia pastejoita niillä aineksilla, joita minulla on. Meetvursti tai kinkku ja juusto toimivat ainakin. Muna-riisitäytettä kokeilin kerran, mutta koska en siitä niin välitä, olen jättänyt sen sittemmin tekemättä. Sitä paitsi tein sitä aivan liikaa, jolloin sitä jäi yli ja tungin sitä sitten "munavoina" leivän päälle muutaman päivän. Paras kokeiluni tähän mennessä lienee savukinkku-juusto-fetajuustotäytteiset pasteijat. Ai että se oli hyvää (ainakin tällaiselle suolaisesta pitävälle).

Hyvin vähäisilläkin aineksilla saa välipalaa aikaan torttutaikinasta. Juustotangot on helppo ja nopea tehdä: taikinasta leikataan sopivia suikaleita, jotka kierretään kiemuralle. Nämä voidellaan/pyöritellään muna-juustoraastesekoituksessa ja sitten paistetaan. Tangot ovat hyviä sellaisenaan. mutta niitä voi myös dippailla.

Pieni googlettelu paljasti, että torttutaikina toimii myös oivana piirakka/pizzapohjana. Valmiista taikinasta tulee nopeasti valmista pienellä vaivalla. Halusin kuitenkin etsiä myös makeita ohjeita, ja kyllä niitä löytyikin. Tässä on esimerkiksi lupaavalta vaikuttava ohje:
http://kohtijoulua.wordpress.com/monenlaista-torttutaikinasta/talviyon-valkosuklaakammat/
Monella keskustelupalstalla ehdotuksena on myös tehdä torttutaikinasta viinereitä: päälle paistonkesävää hilloa ja vaniljakreemiä/kastiketta ja varmaan tavallinen tomusokerikin paremman puutteessa käy paiston jälkeen lisättynä. Pitää kyllä itsekin tehdä noita viinereitä joskus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti